Bromelin ødelægger din kage
Alle kan bage en kage, og vi danskere gør det også meget ofte, men langt de fleste af os laver fejl når vi arbejder med frugter i husblassen.
Rigtigt mange danskere elsker at stå i køkkenet og bage, men mange af os laver fejl når vi arbejder med gelatinen specielt når vi benytter frugter som ananas og kiwi fordi det indeholder enzymet bromelin. Enzymet bromelin som er i ananas påvirker nemlig gelatinens evne til at stivne.
Bromelin er et enzym som findes i ananas, som går ind og spalter proteinstofferne. Det er ikke kun i ananas at man finder dette enzym, det findes også i kiwi. Det proteinspaltende enzym gør at man kan mærke en prikken i munden når vi spiser ananas fordi det irriterer vores slimhinder. Disse enzymer fra fx. ananas kan påvirke madlavningen især hvis man arbejder med gelatine, også kendt som husblas.
Hvorfor skal ananas koges?
Husblas indeholder en del proteiner, som enzymet bromelin nedbryder. Enzymet påvirker gelatinens evne og kan derfor ikke stivne. Hvis man koger ananas saften, så fjerner man effekten som er i bromelin. På den måde er det muligt at benytte ananas saften i gelatinen, uden at ødelægge gelatines funktion.
Bromelin mod sygdomme
Enzymerne som er i ananas har vist sig at være yderest effektiv mod betændelse, og helingen af mindre sår, forstuvninger hævelser samt muskelsmerter. Det er også bevist at kvinder under fødsler kan behandles med enzymet bromelin imod blå mærker og smerter. Så udover at benytte ananas i madlavningen, så bliver det også brugt i mod smerter.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.