mandag den 31. oktober 2016

Rasmus Stranges

Hvorfor er det så svært at bruge ananas i madlavning?

Det kan være svært at bruge ananas, da det indeholder et enzym kaldet Bromelin. Der er en grund til at det skal koges og det kommer jeg ind på senere.

Det smager godt i en del desserter, men når det
bruges kan det også gå galt. Det har en del mennesker sikkert prøvet. 
Men hvorfor gik det galt? 
Det skal vi nok komme ind på.


Den såkaldte synder i ananas

Bromelin er den store synder her. Det er et enzym som findes overalt i ananassen.
En del mennesker bruger husblas i madlavning, det kan de fleste nok nikke genkendene til. Grunden til man skal koge ananassaften inden den bruges i madlavning, er at hvis man ikke gør det, bliver husblassen ikke stiv og det er her katastrofen sker.

Hvorfor er det ananassaften skal koges?

Det er fordi husblas indeholder proteiner. Og ananas indeholder enzymet Bromelin. Når ananassen er helt frisk har den nogle egenskaber, der kan ødelægge proteinerne i husblassen. Bromelin bruges som en forsvarsmekanisme i ananassen, så vilde dyr ikke spiser den. Der findes fx tilsvarende enzymer i kiwi.
Hvis nu man kun varmer saften en smule så kommer enzymerne faktisk til at virke bedre, det er derfor det skal sættes i kog inden brug.




Hvad kan Bromelin bruges til?

Bromelin er som skrevet et enszym der findes i ananas, kiwi og andre ting. Bare fordi Bromelinen i en ananas kan ødelægge en dessert hvis den ikke koges, betyder det nemlig ikke det ikke kan bruges til en masse gode ting. Det kan bruges til fx. at helbrede forstuvelser, blå mærker, behandle bihulebetændelse, årebetændelse og bruges til støtte i fordøjelsen. Det kan også tynde blodet og øge kroppens funktion til at optage antibiotika. Det kan også reducere inflammation. Inflammation betyder betændelse og det egentlig bare kroppens reaktion på lokale skader. Inflammation sker flere steder i kroppen, det kan fx ske ved et snitsår eller ved lungebetændelse. Når man indtager fx. Bromelin rent, så skal man huske og tjekke med lægen om det kan påvirke den pågældende medicin man indtager. 


Rasmus Strange
Email:
Rasmus_n_strange@hotmail.com


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.