mandag den 7. november 2016

Derfor skal du altid koge ananas først.

Ananas: 

Vi kender den alle men ved vi også hvad den gør ved os?

Har du også lagt mærke til den ubehagelige følelse du får munden når du spiser ananas? Ja, det er fordi der er en meget lille organisme der ødelægger det øverste lag celler i hele din mund udover dine tænder. Det kan godt være det lyder lidt voldsomt at noget du ikke kan se er ved at spise din mund... men et eller to lag celler er meget mindre en millimeter.

Billedresultat for ananas
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ananas~May_2008-1.jpgkst

En aktiv forsvarer

Denne aktive forsvarer er enzymet bromelin.
Bromelin er et forsvars enzym som ananas producere, enzymet nedbryder vigtige proteiner i din mund og forårsager der ved den ubehagelig følelse i din eller et dyrs mund.
Ananas har mange forsvars redskaber eks. Pigge udenpå og bromelin indeni.
Billedresultat for ananas plante
https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Fichier:Ananas-foret-Bali.jpg

Ananas i bagværk.

Takket være bromelin kan ananas ikke bruges i kager der ikke skal bages eller som frisk smagsstof da det ville lave kagen om til noget smat i løbet af et par timer, det er også derfor der ikke er friske ananasser i eks suffler Da de ville kollapse.

https://pixabay.com/da/kage-ananas-dulce-de-leche-697491/

Hvad er Bromelin?

Bromelin er det aktive enzym i ananas der når aktiveret nedbryder proteiner i dyrets mund og dermed ønsker dyret/mennesket ikke at spise ananas igen.

Lige på det punkt er mennesker ligeglade da vores mavesyre ødelægger enzymet og derved stopper dets virkning

Bromelin består som alle andre af enzymer af aminosyrer i det der bliver kaldt den primære struktur, der er også den sekundære, tertiære og den kvartære, den kvartære er ikke altid i brug men de tre første er.
Den sekundære struktur er hvilke foldninger og hvor mange af hver slags foldning der er, der er følgende type foldninger: Alpha helix og beta foldeblad.
Tertiære struktur er hvordan disse foldninger er pakket sammen altså hvordan Alpha helixerne og beta foldebladene ligger i forhold til hinanden det er også dette der har indflydelse på hvad enzymet kan og ikke kan.


Den kvartære er en mulighed som ikke altid er i brug, men det er hvordan disse klumper (tertiær struktur) sider sammen med hinanden, det er ikke altid to ens grupper der binder sig sammen og danner et støre enzym.
Billedresultat for enzym struktur
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b3/Aromatase_1TQA.png

Hvor bliver enzymer brugt i vores dagligdag?


Enzymer bliver brugt flere steder end mange tror Eks. i vaskepulver til at nedbryde organiske pletter på tøj og i juice der gør at juicen ikke er grumset og klumpet
Billedresultat for brugen af enzymer i industrien
https://ing.dk/sites/ing/files/styles/w1120_media_right/public/images/25179.jpg?itok=mF4uW8HD
Der udover der de også ”over alt” i industrien. Hvor man før i tiden brugte kemikalier og meget høje temperaturer hvilket er meget skadeligt for naturen, der bruges der i dag enzymer og meget lavere temperaturer hvilket er bedre for naturen.

Kilder:

http://www.biotechacademy.dk/Undervisningsprojekter/Grundskoleprojekter/Enzymerfolkeskolen/teori/anvendelsehttps://www.youtube.com/watch?v=u99Udg0K0eY

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.