søndag den 13. november 2016

Sådan for du den bedste ananasmousse



 Sådan for du den bedste ananasmousse
Af Cathrine Kragelund
Kragelundc@gmail.com













Hvad for moussen til at stivne?
Når man skal lave mousse bruger man som regel husblas eller gelatine. Hvis man vælger at lave en ananas mousse er det vigtig at man koger ananassen før man hælder den ned til husblassen. Grunden til at man skal koge ananas saften først er fordi der er et stof i ananassen som hedder bromelin der kan spalte andre proteiner. Og husblas er opbygget af proteiner, så hvis man ikke koger sin ananas før man hælder den i husblas bliver den ikke stiv også for man ikke en særlig god ananasmousse.

Hvordan laver man en god ananasmousse?
For at lave en god ananasmousse skal man først og fremmest finde en lækker opskrift. Der er mange forskellige opskrifter, måske har du en som du altid bruger den kan du bare lave lidt om og bruge ananas i stedet for noget andet.
Denne her opskrift har jeg prøvet et par gange:

Ananasmousse
5 blade husblas
250 g ananassaft
3 spsk. citronsaft
2 pasteuriserede æggehvider
1/2 dl sukker
1 tsk. vaniljesukker
1 dl piskefløde

Udblød husblassen i koldt vand i ca. 10 min.

Blend ananasskiverne (eller terne), rør vaniljesukker i.

Tag husblassen op og "kram" dem fri for vand. Smeltes med citronsaften over vandbad. Rør 1-2 tsk. af ananaspuréen i husblassen og rør det i resten af ananaspuréen.

Pisk æggehvider og sukker stift. Vendes i ananaspuréen. Pisk fløden og vend den i ananasblandingen.


Videnskabeligt perspektiv
Når man kigger på den videnskabelig del ved at lave ananasmousse Kigger man mest på enzymet bromelin som påvirker hvordan moussen den bliver, hvis man glemmer at koge ananassaften inden man hælder den ned til husblassen, så bliver moussen ikke god. Vi har lavet et forsøg i bioteknologi hvor vi skulle se hvad der skete med ananassaften, når den var frisk og kogt og hældte det ned til noget husblas. Vores konklusion af det var at den med den kogte ananassaft med stiv, hvor den anden med den friske ananassaft ikke blev stiv.  Grunden til at den med det friske ikke stivner er fordi at enzymet bromelin spalter andre proteiner, så den spalter husblassen så den ikke virker som den skal


Jeg har lavet en goanimate, der viser hvad vi gjorde i laboratoriet: https://www.youtube.com/watch?v=9EVHneM2fNM


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.