søndag den 13. november 2016

Derfor gør det ondt at spise ananas!


Derfor gør det ondt at spise ananas!


Har du nogensinde oplevet den ubehagelige, stikkende sviende fornemmelse efter du har spist ananas? Men har du aldrig spekuleret over hvad det er i ananassen som skader dig langsomt?
Men det er der et simpelt svar på, ananas gør det nemlig naturligt for at forhindre os mennesker og dyr i at spise den.
Men grunden til at ananas gør ondt i munden, er i virkeligheden enzymet bromelin.
Bromelin er et enzym som ananas selv laver. Det findes også i andre frugter såsom kiwi, papaya og andre eksotiske frugter.

Kan man ødelægge enzymet bromelin?
Har du nogensinde prøvet at lege ”Den store bagedyst” selv, og skulle lave en fanatisk ananas mousse eller budding? Og det bare slet ikke har fungeret, og den er blevet flyende som vand?
Og husblasen bare slet ikke virkede som den skulle.
Men det er der faktisk en videnskabelig forklaring på.
Det hele der afgør det er at ananassen har et enzym der hedder bromelin.

Hvordan virker et enzym i praksis?
Næsten alle enzymer er lavet af proteiner, og bromelin er lavet af aminosyrer. Et enzym virker på den måde at det kan få reaktioner til ske meget hurtige, og ved lavere temperatur som normalt ikke kunne ske.
Det kan være lidt svært at forstå.
Så jeg har lavet en video hvordan et enzym virker i ananas.
Youtube link:
https://www.youtube.com/watch?v=wXVhGwJ0p-g&feature=youtu.be

Den kloge ananas
Det er meget smart for ananassen at have enzymet bromelin, for det gør er den ville kunne forsvare sig selv i naturen. (Ironisk nok er ananassen plan ikke helt vellykket, da mennesker elsker ananas alligevel, og vi spiser dem i stor stil.)
Men det enzymet gør er faktisk at nedbryde vores mund.
Ligesom hvis man laver en budding, bruger man gelatine, gelatiner bliver udvundet af af knogle, sener og hud. (Ja præcis du kan ikke være vegetar og spise Haribo) men det er det samme som inden i vores mund, så i princippet sker der det samme inden i vores mund som der gør i vores budding.
Heldigvis ser vi ikke ud som en budding, så bare rolig, man kan ikke dø af at spise ananas.
Men det bromelin gør er at nedbryde gelatine, så derfor bliver buddingen altså ikke stiv.
Det er derfor det gør ondt i munden at spise ananas, det er bromelin der stikker!

Hvordan ødelægger man bromelin?
Nu til det store spørgsmål, hvordan forhindre man bromelin i at ødelægge vores formidable ananas budding.
Det simple svar er at varme bromelin op, så man simpelthen dræber enzymet.
Det er det derfor det er vigtigt at opkog til sin ananas inden man laver sit bagværk.
Hvis man vil bruge ananas fra dåse, har de allerede været opkogt så det skal man ikke tænke på.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.